The Liberty Workshops

Interior Architecture Degree Project
Spring 2009

Professors Markus Berger, Jeffrey Katz, and Heinrich Hermann

The degree project in the Spring of the final year is an opportunity for each student to apply their research and design skills in what is essentially a structured independent study. While we have a certain design goals and critiques in place at the beginning of the semester, we are pushed to develop and design on our own---without the safety net of bi-weekly progress meetings.

The project is concerned with the adaptive re-use of an existing building located on the South side of Providence (please see the Degree Project Feasibility Report), a cavernous old theater which tops out at 11, 660 square feet. The program as developed in the feasibility report is for a community art and performance center for middle school children with a main stage, a wood shop, a mask and costume making studio and a small dance rehearsal area, along with a reception area and an administrative office and meeting area.

The design includes a four level "performing cube" which acts as the metaphoric connection between the old building and the new "insertion". Along with the preservation of the original proscenium and stage, the new "performing cube" and the new hardwood flooring and new skylights seek to bring to life the deeply creative and inspiring spirit of art making and performance.

12_kid-perf-inspiration-for-websmall.png
 Project Inspiration   Creativity and Performance 
12_liberty-thtr-blockredrecsmall.png
 Further site analysis   The Liberty Theater block 
12_site-opposite-liberty-thtrsmall-third.png
     Block opposite the Liberty Theater 
12_further-site-pixsmall.png
 North side with parking lot   South side with residential area  
12_interior-pixsmall.png
 Existing Building   Interior Views 
12_concept-modelsmall_v2.jpg
 Initial Concept Model     
12_all-ligament-images-for-websmall.png
 Furthering Conceptual idea   Ligaments--stability & flexibility 
12_kvs-website-precedentsmall.png
 Design Precedent BAM Majestic Thtr.    The Criewen Visitor's Ctr. 
12_both-gridssmall.png
 Initial Design Process, Insertion   Structural grid for new functions  
12_basement517greycropsmalleragain.png
 Basement Floor Plan   Wood Shop and Stage Basement 
12_first-floor517greycropsmall.png
 First Floor Plan   Entry, Lobby, "Performing Cube" 
12_second-floor517greycropsmall.png
 Second Floor Plan   Administrative area & Dance studio 
12_third-level517greycropsmall.png
 Third Level Plan   Top level of cube, skylights above 
12_cross-section517greycropsmall.png
 Section B-B     
12_long-section517greycroplarger.png
 Section A-A     
12_entrysm.jpg
 Final Model    Entry 
12_from-stage-abovesm.jpg
       
12_from-stage-2sm.jpg
       
12_from-stagesm.jpg
       
12_third-level-birds-eyesm.jpg
       
12_third-levelsm.jpg
       
12_from-second-flr-to-third-levelsm.jpg